Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

25η Μαρτίου 1821 - H Ελληνική Επανάσταση (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)


Οι Τούρκοι είχαν σκλαβωμένη την Ελλάδα για τετρακόσια ολόκληρα χρόνια.  Όλα αυτά τα χρόνια, οι Τούρκοι έκαναν πολλά βάσανα στους Έλληνες.  Τους άρπαζαν τις περιουσίες τους και τους είχαν σκλάβους να δουλεύουν στα χωράφια.  Τους έβαζαν να πληρώνουν και πολύ βαριούς φόρους. 
Συχνά σκότωναν άντρες, γυναίκες και παιδιά.  Έπαιρναν τα νεαρά αγόρια με τη βία και τα έκαναν Τούρκους στρατιώτες.  Η πράξη αυτή είναι γνωστή και ως «Παιδομάζωμα», ενώ τα αγόρια που στρατολογούνταν ονομάζονταν «Γενίτσαροι».
Απαγόρευαν στους Έλληνες να πιστεύουν στο Θεό, αλλά και στα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.  Γι’  αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το «Κρυφό Σχολειό», όπου τα παιδία πήγαιναν κρυφά, συνήθως τη νύχτα, για να μάθουν γράμματα, αλλά και την ιστορία της Ελλάδας.  Στο κρυφό σχολειό δίδασκε ο ιερέας.
Οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο τα βάσανα των Τούρκων και αποφάσισαν να επαναστατήσουν, δηλαδή να πολεμήσουν για να διώξουν τους Τούρκους από την Ελλάδα.  Ίδρυσαν τη «Φιλική Εταιρία», που θα τους βοηθούσε να πολεμήσουν όλοι μαζί οργανωμένα, και όλοι οι πολεμιστές έγιναν μέλη της.
Στις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες στρατιώτες μαζεύτηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και ορκίστηκαν όλοι μαζί «Ελευθερία ή Θάνατος».  Με τον τρόπο αυτό, κηρύχτηκε η επανάσταση.
Οι Έλληνες πολέμησαν γενναία στα βουνά όπου βγήκαν Κλέφτες, αφού δεν είχαν καθόλου στρατό και όπλα.  Έκαναν ανταρτοπόλεμο.  Οι πιο γενναίοι πολεμιστές έγιναν ήρωες και εμείς τους θυμόμαστε μέχρι σήμερα.  Μερικοί ήρωες της επανάστασης ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα. 
Αν και λίγοι, οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους.  Οι Έλληνες νίκησαν γιατί είχαν μεγάλη ψυχή, πολύ θάρρος και πολεμούσαν για το δίκαιο.  Είχαν μεγάλη πίστη στο Θεό και λάτρευαν την πατρίδα τους, την όμορφη και δοξασμένη Ελλάδα!